Wijkservice centrum Binders bestaat 1 jaar

A A A

Katwijk – Vrijdag 29 september werd het eerste jaar van wijkservice centrum Binders, gevestigd aan de Kerkstraat 68, uitgebreid gevierd met hapjes en drankjes in Open Hof. Het Eurokoor uit Leiden zong met ruim 50 man de sterren van de hemel. Er was reden te meer om dit te vieren. Naast alle succes die de Binders behaalt hebben vormt de groep een unieke combinatie en zijn ze niet meer weg te denken uit Katwijk.

Unieke combinatie

Binders is een initiatief van Het Raamwerk, Gemiva-SVG Groep en Het Lichtpunt. De drie zorgorganisaties werken nauw samen. Het centrum zelf wordt grotendeels gerund door stagiairs en vrijwilligers samen met cliënten. De verschillende cliënten die de groep vormen is ook uniek. Zowel mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking en mensen met niet aangeboren hersenletsel doen samen de meest uiteenlopende klussen. De cliënten hebben allemaal zorg nodig door hun beperking. De een meer dan de ander. Dat betekent niet dat ze zelf niets kunnen of willen. Ze staan te trappelen om ook zorg te dragen voor een ander en de maatschappij. Ieder draagt naar zijn vermogen een steentje bij. Er blijkt veel meer te kunnen dan in eerste instantie gedacht wordt, en daar zijn de Binders terecht trots op.

Succesvol

De ‘formule’ is succesvol. Het werkt op basis van wederkerigheid. Zo trad het Eurokoor op als tegenprestatie voor het maken van hun koorboekje. Gaf een diëtiste uitleg over gezond eten in ruil voor het flyeren van haar folders. Als bedankje voor de hulp bij het inpakken van de pepernoten kregen de Binders een prachtige kerstboom met versiering, voor in het wijkservice centrum, van de Oranjevereniging. Bij De Wilbert werken de Binders in de keuken, bij de techniek en in de thee- en vlindertuin. Twee keer per week maken ze een rolstoelwandeling met de bewoners van De Wilbert en wekelijks organiseren ze een filmmiddag.

Midden in de maatschappij

Maar ook iets betekenen voor jezelf en een ander is heel belangrijk. Door de aangeboden klussen staan de cliënten midden in de maatschappij, hebben ze verantwoordelijkheden waardoor het zelfvertrouwen groeit. Iets terug doen voor de maatschappij maakt je nuttig. De Binders zijn dan ook heel divers. Voor de gemeente houden ze het Roversbrugpad schoon. In de bibliotheek worden verschillende klussen gedaan. Er zijn diverse werkplekken op scholen: conciërge helpen, voorlezen, thematuinonderhoud en nog veel meer. Voor de Kringloopwinkel controleren de Binders of puzzels compleet zijn. Op het wijkservice centrum versnipperen ze privacy gevoelig papier. Bij Dunavie is een kantoorwerkplek bij huurderbelangen. En uiteraard ontbreekt burenhulp niet: ophalen oud papier en glas, tuinklusjes enzovoort.

Klussen en vrijwilligers gevraagd

Heeft u als bedrijf of particulier een mooie klus liggen? Laat het de Binders weten. Ze klaren de klus graag voor u. In overleg zijn de mogelijkheden eindeloos. Stuur een e-mail naar binders@wijkservicecentrum.com. Ook nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom en heel hard nodig, schroom niet en e-mail de Binders.