Snoezelbus bij KDC de Honingraat

A A A

Vrijdag 18 december stond een enorme snoezelbus op de parkeerplaats van de Honingraat.

Ter gelegenheid van Kerst had de feestcommissie iets bijzonders bedacht, iets waar de kinderen zeker plezier aan zouden beleven: een bezoekje aan de Snoezelbus. `

KDC De Honingraat in Noordwijkerhout is een centrum voor kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Kinderen in de leeftijd van 1 t/m 14 jaar krijgen daar activiteiten aangeboden die aansluiten bij hun mogelijkheden en die erop gericht zijn hen zo veel mogelijk in hun ontwikkeling te stimuleren. Dit kan onder andere door te snoezelen!

“Snoezelen in beweging” staat op de bus, die door de Stichting de Snoezelbus uit Rotterdam door het hele land wordt gereden. De bus is omgebouwd tot snoezelruimte, waarin voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden de zintuigen aangenaam prikkelen en zorgen voor ontspanning. “Snoezelen” is een samentrekking van doezelen en snuffelen. “Al onze kinderen vinden dit geweldig,” weet medewerker ondersteuning Sheila, “snoezelen stimuleert de zintuigen en is rustgevend en ontspannend. De kinderen kunnen genieten van visuele en auditieve basiservaringen; ze kunnen voelen en ontdekken in een veilige vertrouwde omgeving, dichtbij en aangepast aan hun mogelijkheden.” Alle groepen brengen een bezoek aan de Snoezelbus. Kinderen die in een rolstoel zitten, worden met een tillift op een comfortabel plekje neergezet, in de massagestoel of op het waterbed.

Als de “Spetters” aan de beurt zijn gaan ze met hun eigen groepsleidsters de bus in, waar rustige muziek klinkt. “Hallo, goedemorgen,” roept een jongetje enthousiast, waarna ze meteen geboeid worden door alles wat er te zien en aan te raken is. Waar de één zich lekker nestelt op het waterbed onder een schapenvacht en afwisselend staart naar de sterretjes aan het plafond en naar zichzelf in de spiegel, is de ander niet weg te slaan bij een waterpilaar met bewegende gekleurde luchtbellen. Hij slaat zijn armpjes eromheen en drukt zijn gezicht er tegenaan, zo mooi vindt hij het. Er zijn zachte kussens, pluchen beesten die soms echt bewegen en geluid maken en allerlei gekleurde lichtgevende dingen die de aandacht trekken. De kinderen kijken, luisteren, voelen en springen met wapperende handjes in de rondte van enthousiasme. Het is duidelijk: deze activiteit is heel goed besteed aan de kinderen van de Honingraat; ze hebben genoten in de Snoezelbus.