Cliënten Raamwerk nemen ‘wonderfoon’ in gebruik

A A A

De cliënten van Raamwerk in Noordwijkerhout kunnen sinds kort gebruik maken van een drietal wonderfoons.

De naam ‘wonderfoon’ is bedacht door verzorgers die ouderen met dementie begeleiden. Een wonderfoon is een ouderwetse telefoon die is omgebouwd tot mini-jukebox. Als je de hoorn van haak neemt hoor je de kiestoon en als je daarna een nummer kiest tussen de 0- 9 hoor je vervolgens een muziekje.

‘Bij het gebruik van de wonderfoon zie je de mimieken op de gezichten van onze cliënten direct  veranderen en menig ledemaat begint spontaan te bewegen. Een ander zingt gelijk mee. Wat een ouderwetse telefoon allemaal teweeg kan brengen!’

In de telefoon zitten 10 muziekjes uit het verleden, van Wim Zonneveld als Nikkelen Nelis tot Tom Manders als Dorus. Die muziek, samen met een apparaat dat ook uit hun verleden komt, blijkt een mooi middel om deze ouderen te activeren, rust te geven en ook soms te emotioneren. Een wonderbaarlijke telefoon zogezegd.

De drie wonderfoons zijn gesponsord door lokale bedrijven uit Noordwijkerhout: Vink Multimedia, Van Delft groenten en fruit, Bader Verf & Wonen. Wij danken deze sponsoren en initiatiefnemers Aad van de Linden en Henk Bakker in het bijzonder; zij zijn de bouwers van de wonderfoon.