Van luchtmacht – Naar zorgkracht

David

cluster persoonlijk begeleider intensieve begeleiding, Hafakker Noordwijkerhout

David werkte eerst bij luchtmacht maar zijn onderdeel ging verhuizen en daar had hij niet zo’n zin in. Werken in de zorg zat toen al een beetje in zijn achterhoofd. Zijn vriendin werkte al bij Raamwerk en zo kwam David via de invalpool ook in de zorg terecht.

Dingen samen doen, we zijn soms net een gezin

David werkt op de afdeling intensieve begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking. ‘Het lijkt soms of we met elkaar een gezin vormen. Overdag werken de bewoners. Laminaat leggen, een verhuizing doen, meubels maken, in het bos werken. Het is allemaal mogelijk. Na het werk komen ze thuis. Kijk, wij zijn niet hun vader en moeder. Maar soms voelt het wel zo. Ze vertellen ons hoe ze het die dag gehad hebben en samen met begeleiders koken we elke dag een verse maaltijd. Als het even kan, koken de bewoners dan gewoon mee.’

‘Eigenlijk heeft bijna alles wat we doen te maken met het omgaan van emoties.’

David zorgt voor de ondertiteling

‘Mensen helpen om de dag door te komen’, zo beschrijft David zijn werk. Een belangrijk onderdeel van zijn werk is het ondertitelen. ‘Bewoners begrijpen vaak niet helemaal goed wat de bedoeling is als iemand tegen ze praat. Als ik bijvoorbeeld samen met een bewoner in de supermarkt ben, ziet de caissière niet altijd dat hij of zij een beperking heeft. De caissière kan hem bij de kassa dan makkelijk overvragen. Airmiles? Statiegeld? Pinnen of contant? Pfff… ga er maar eens aanstaan.’

We denken niet in functieniveaus

David benadrukt dat hij het zo naar zijn zin heeft bij Raamwerk, omdat Raamwerk een prima werkomgeving is. David: we denken niet in functieniveaus. We zijn met z’n allen bezig om de cliënten te helpen een zo gewoon mogelijk leven te leven. 

Meer verhalen

De redactie is op zoek naar jouw verhaal

Heb je een leuke hobby of verzameling? Of wil je wat anders vertellen? Alle verhalen, heel bijzonder of juist gewoon, zijn welkom!