Feedback

Deze pagina is voor iedereen die feedback op de website wil geven.

Je kan hier meer lezen over de uitgangspunten die bij de bouw van de nieuwe site gebruikt zijn en er is een instructie voor het geven van feedback.

Hoe feedback te geven?

We leggen hier eerst uit met behulp van welke principes de nieuwe website is opgebouwd.

Wil je nu al weten hoe en waarop je feedback mag geven, scroll dan naar onderen.

De uitgangspunten

  • ^verhaal ipv naslagwerk
  • ^up-to-date ipv out-of-date
  • ^herkenbaar modern
  • ^voor de bezoeker
  • ^relevant ipv compleet

Een verhaal ipv een naslagwerk

De huidige site leest op veel plekken als een naslagwerk: er zijn veel lange menu’s en grote lijsten met links naar losse brokjes informatie. Het ontbreekt vaak aan een samenhang tussen de verschillende stukken.

Daarnaast wordt er ook veel dezelfde informatie op verschillende pagina’s herhaald en is de manier waarop informatie geclusterd is vaak onduidelijk: waar kan je nu wat precies vinden?

In de nieuwe site hebben we informatie meer gebundeld op één pagina en wordt die meer als een samenhangend verhaal gepresenteerd. Om dubbeling van informatie en te lange pagina’s te voorkomen maken we gebruik van knoppen en links met doorverwijzingen op natuurlijke punten.

Ons streven is om de site zo logisch en overzichtelijk op te zetten dat je geen zoekfunctie meer nodig hebt om toch snel te vinden wat je nodig hebt.

  • NMeer informatie op één pagina
  • NGeen informatie herhalen
  • NZoekfunctie overbodig

Up-to-date ipv out-of-date

Veel van de pagina’s (30%) van de oude site zijn sinds de lancering nooit meer bijgewerkt. Van de overige pagina’s zijn er nog steeds een groot deel niet meer actueel.

We hebben dit probleem proberen te lossen door minder actualiteitsgevoelige informatie op te nemen op de website waardoor minder vaak updates nodig zijn. Daarnaast hopen we dat door het bundelen van onderwerpen op één pagina en het vermijden van dezelfde informatie op meerdere plekken herhalen het onderhoud eenvoudiger gemaakt wordt.

Als laatste hebben we een editor waarmee je direct op de pagina kleine tekstwijzigingen kan maken, waarmee hopelijk de drempel om iets te wijzigen nog verder verlaagd wordt.

Herkenbaar modern

Onze opdracht is om de website weer fris en bij de tijd laten overkomen, maar wel de bestaande Raamwerk huisstijl (kleuren, logo, illustraties) te behouden. De site moest ook aansluiten op de nieuwe werkenbij website, maar toch herkenbaar zijn als een aparte site.

We hebben dit voornamelijk gedaan door goed te kijken naar de blokken waarin we de informatie plaatsen: we gebruiken verschillende blokken voor verschillende types informatie.

Verder zal je de kleuren uit het Raamwerk palet terug zien komen op de pagina’s, waarbij blauw en oranje de twee hoofdkleuren worden, zodat het zakelijke van blauw gecontrasteerd wordt met het meer warme en menselijke van het oranje. Bij bepaalde pagina’s (ondersteuning voor …) hebben de verschillende doelgroepen hun eigen kleur.

Het speelse van Raamwerk hebben we terug laten komen door de bekende Raamwerk iconen op verschillende plekken terug laten komen, niet op de normale leesvlakken, maar op ondersteunende plekken.

  • NBehoud van Raamwerk kleuren
  • NSpeels gebruik van Raamwerk iconen
  • NDoelgroepen met ieder een eigen kleur

Gericht op de bezoeker

Wij bouwen websites waarbij de vragen en behoeftes van de bezoeker voorop staan. We verdiepen ons in de typische bezoeker en bieden informatie zo aan dat ze op een prettige manier door de site kunnen gaan. We proberen dus minder te vertellen en meer te communiceren.

De oude website had veel ‘vaktaal’, woorden als CBP-er, Zeehos, KDC de Honingraat of Cluster Jeugd en Gezin werd op veel plekken zonder toelichting gebruikt. Dat terwijl 80% van de bezoekers ‘nieuw’ zijn: zij bezoeken de website maar 1 à 2 keer. We kunnen er dus niet van uit gaan dat ze bekend zijn met deze woorden.

We hebben dus veel van deze woorden vervangen of meer uitleg toegevoegd.Elke pagina begint nu meestal met een korte intstructie waar die pagina over gaat, zodat een bezoeker snel weet of die goed zit. Ook hebben we lijstjes en opsommingen toegevoegd, zodat een bezoeker sneller kan beoordelen of informatie relevant is.

We hebben daarnaast pagina’s die door bezoekers niet of nauwelijks bezocht werden niet meer terug laten komen (behoudens juridische redenen etc.).

  • NMinder vaktermen
  • NKorte introductie per pagina
  • NVraaggerichte informatie

Relevant ipv compleet

Dit punt vloeit voort uit de punten hierboven, maar is toch interessant om te noemen: de informatie van op de website hoeft niet compleet te zijn. De informatie is er vooral om de meest voorkomende vragen van de bezoekers te beantwoorden.

De website is geen naslagwerk of contract: als een beleid b.v. 10 doelstellingen heeft kan het voorkomen dat we er op de website maar 7 noemen. Of misschien mist er een doelgroep bij een overizcht van doelgroepen, of een activiteit bij voorbeelden van dagbesteding.

Dat geeft niet, zolang de bezoeker zich maar een goed beeld kan vormen van wat Raamwerk aanbiedt of is. Alle informatie die er staat moet natuurlijk wel kloppen, er mogen geen dingen gezegd worden die onjuist zijn! Maar soms botst het volledig willen zijn met hoe makkelijk het is voor een bezoeker om iets te lezen of te vinden.

Feedback geven

Waar moet je naar kijken?

Het staat je vrij om de hele website te bekijken en overal feedback op te geven, maar richt je vooral op pagina’s die gaan over je eigen cluster of werkgebied: de zaken waar je het meest van afweet.

Deze feedbackronde is bovendien gericht op de content: de tekst en afbeeldingen., niet op de vormgeving. Kijk bij je feedback daarom vooral naar de hieronder aangegeven onderwerpen: fouten/onjuistheden, missende informatie en technische fouten.

Verzamel je feedback in één document en deel die met Wendy Plug (w.plug@hetraamwerk.nl ). Plak bij ieder stuk feedback het adres van de pagina waar het om gaat (kopiër deze uit de adresbalk van je browser) en voeg waar nodig een screenshot toe. Deze kan je maken met bijvoorbeeld de snipping tool.

Meeste pagina’s zijn te bereiken via het menu, echter er zijn een klein aantal pagina’s die alleen via klikken op knoppen te bereiken zijn, zoals: paramedische zorg en behandeling

U of je?

In de oude website werd ‘u’ gebruikt om de bezoeker aan te spreken, in de nieuwe website is ‘je’ de standaard.

Je zal op nog veel plekken ‘u’ tegenkomen. Dat hoef je niet te melden als feedback, maar als je een nieuwe stuk tekst voorstelt voor op de website, schrijf deze dan wel gelijk in de ‘je’ vorm.

Feedback onderwerpen

1. Fouten/onjuistheden in de content

Deze mogen niet voorkomen! Deze zullen jullie zeker nog vinden omdat er toch behoorlijke stukken tekst uit de oude site is overgenomen en/of herschreven waarvan we niet altijd wisten of die nog klopte.

Zie je iets wat niet klopt? Laat het ons weten en stuur een vervangende tekst waar mogelijk. Klopt een afbeelding niet? Staat in de tekst Hafakker, maar er is een foto van de Zeehos, is er aan taalfout gemaakt? Zeg het ons.

 

2. Missende informatie

Heb je het idee dat een stuk belangrijke informatie mist? Kan je iets niet terugvinden waarvan je denkt dat het echt op de website hoort?

Laat ons dat weten en stuur de missende informatie op. Zeg er altijd bij voor wie deze informatie belangrijk is, en waarom het deze informatie belangrijk is:

Worden er b.v. veel misverstanden voorkomen, komen er veel telefoontjes of e-mails binnen met bepaalde vragen waar nu geen antwoord op is?

3. Technische fouten

Hier valt eigenlijk alles onder waar je ‘het werkt niet’ bij zou zeggen. Klik je op een linkje, maar ga je niet naar een andere pagina? Melden! Probeer je de video af te spelen, maar gebeurt er niks? Melden!

Hou bij het melden van deze fouten rekening met de volgende zaken:

1. Herlaadt de pagina en probeer het eerst nog een keer voordat je iets meldt.

2. Voeg een screenshot waar de adresbalk en de plek van het probleem zichtbaar is toe aan de melding

3. Negeer alles wat met (langzame) laadtijd en mobiele weergave te maken heeft. Dit wordt pas na deze feedback stap aangepakt.

 

4. Overig

Natuurlijk horen we ook graag feedback (of complimenten) over overige zaken.

Zorg er voor dat je deze duidelijk onder een apart kopje aangeeft, zodat we deze goed kunnen verwerken. 

 

Veel plezier met feedback verzamelen!

Mobielgeschikt?

De website is natuurlijk ook zo gebouwd dat ie geschikt is voor mobiele weergave. Het grootste deel van de site zal goed op mobiel werken. Echter, het ‘strakrekken’ van de site voor mobiel doen was pas na deze feedbackronde.

We adviseren dus op je normale desktop te testen en je hoeft geen meldingen te maken van zaken die er op mobiel niet goed uit zien: dat gaan we dus nog aanpakken.

Is de site langzaam?

Het kan goed zijn dat je de site relatief traag reageert en de je het gevoel krijgt dat hij ‘langzaam’ is.

Dat komt omdat we in deze fase nog geen snelheidsoptimalisaties hebben gedaan, dit doen we pas net voordat de site live gaat. Hij wordt daar meestal 2x-3x sneller van.

Video toelichting

Technische problemen?

Loop de site vast, kan je hem niet bereiken of is er iets anders waardoor je de site niet kan beoordelen en feedback verzamelen? Neem dan even contact met ons op! We helpen je graag.