Zorgboerderij

Raamwerk biedt een hoop verschillende dagactiviteiten aan op de Zorgboerderij. Op deze locatie vinden onder begeleiding van medewerkers van Raamwerk veel activiteiten plaats. Bijvoorbeeld: het verzorgen van dieren, werken op het terras, landbouwen, werken in de zagerij en nog veel meer.

Wat kan je bij ons doen?

Op de zorgboerderij worden de volgende activiteiten aangeboden:

Diergroep

Onder begeleiding van een medewerker verzorgen cliënten onze dieren zoals de paarden, koeien, pauwen, schapen, varkens, poezen, kippen, konijnen, cavia’s, eenden en vogels. Er is voor ieder wat wils.

Schoonhouden van de dierenverblijven en verzorgen van dieren zijn dagelijkse taken. Daarnaast zijn er ook belevingsmomenten, denk aan de hoefsmid die komt, de dierenarts of onze handelaar. Naast de verzorging van de dieren worden er paardenactiviteiten georganiseerd, zoals borstelen, rijden met aanspanning en individueel rijden.

Terras

Voor onze boerderijwinkel ligt een zonnig terras. Wanneer het weer het toelaat is dit terras toegankelijk voor publiek en kan men hier een kop koffie met zelfgemaakte appeltaart nuttigen. In de wintermaanden verplaatst het terras zich naar binnen en hebben we in de boerderijwinkel verschillende gezellige tafeltjes waar iedereen plaats kan nemen. Cliënten leren het hier de klanten naar de zin te maken. Bestellingen opnemen, klaarmaken en serveren behoren tot de taken. 

Landbouwgroep

Het hele jaar door is deze groep op het land te vinden om groenten te planten en te zaaien. De oogst wordt op werkdagen in de boerderij winkel of op de verkoopkar verkocht. Naast klussen in de tuin worden struiken gesnoeid, wilgen geknot en zijn er onderhoudsklussen.

Ook zijn mestverwerking en zorgen voor het onderhoud van de weides van de boerderij taken van deze groep. Cliënten op de landbouwgroep zijn betrokken bij het hele proces, van zaaien, verspenen, verpoten, groeien en oogsten.

Creatieve groep

De creatieve groep heeft in de boerderij een eigen werkruimte. De werkzaamheden zijn divers en gebonden aan de vraag van dat moment. Zo ondersteunen ze de winkel of de keuken.

Ook maken ze eigen producten, zoals schelpenkransen, pindakransen of wordt er eigen inpakpapier geschilderd of gekleurd. Deze producten worden verkocht of gebruikt in de winkel. Cliënten hebben hier een grote eigen inbreng in wat ze willen doen of willen leren. 

Boerderijwinkel en verkoopkar

De zorgboerderij heeft een eigen boerderijwinkel: Appeltje-Eitje. Hier worden van maandag t/m vrijdag zelfgekweekte groenten, eieren, kadootjes en andere boerderij-gerelateerde producten verkocht. Enkele keren per week wordt onze verkoopkar volgeladen met groenten en worden de klanten die minder mobiel zijn thuis bezocht.

De taken voor cliënten binnen de boerderijwinkel variëren van klanten te woord staan, helpen afrekenen, producten prijzen, de winkel schoonhouden, inrichten en bestellijsten invullen. Maar ook cadeautjes inpakken en zorgen dat de klant met een goed gevoel de deur uitgaat zijn belangrijke taken.

 Iedereen is van harte welkom op onze boerderij!

Openingstijden boerderij, winkel en terras: maandag t/m vrijdag 9.30 uur- 15.30 uur.

Bosproject en zagerij

Enkele keren per week gaat er een groep naar het bos in Noordwijk. Hier wordt haardhout verwerkt. Cliënten zagen, kloven en bezorgen het hout. Er wordt handmatig geproduceerd maar ook met machines gewerkt.

Daarnaast onderhouden cliënten het terrein van de boswachters en help met klussen. In het bos staat een onderkomen, waar koffie gedronken en geluncht wordt. Het is een dag in de buitenlucht.

Keuken en bakken

Deze groep zorgt dagelijks voor de koffie van alle groepen, verzorgt de lunch en soms een versnapering. Enkele malen per week komt er een bakker en die bakt samen met cliënten koekjes, maakt chocolade en marsepein. Dit wordt verkocht in onze boerderijwinkel. Daarnaast maken we onze eigen appeltaart voor op ons terras.

Naast keukenwerkzaamheden verricht deze groep ook schoonmaakwerkzaamheden en zorgt ervoor dat er overal een stukje gezelligheid te vinden is.

Klussendienst

De klussendienst is dagelijks op pad in en rondom Noordwijkerhout. Verhuizingen, schilderklussen maar ook het maken van tuinbanken en andere projectmatige activiteiten. Het werken met gereedschap en apparaten is geen uitzondering.

Producten die gemaakt worden, worden verkocht en hierdoor kunnen weer nieuwe materialen aangeschaft worden. De klant kan met een vraag komen en de klussendienst bekijkt of dit binnen de mogelijkheden past.

Wandel- en afvalverwerkinsgroep

Deze groep gaat dagelijks op pad en verwerkt oud papier, glas en zorgt ervoor dat het terrein rondom de boerderij netjes blijft.

Naast de vuilverwerking, wandelt deze groep heel wat kilometers in de week. Ze halen boodschappen of hebben een belevingsmoment in de natuur.

Wil je meer weten over Raamwerk of ergens hulp bij nodig?

Neem dan even contact met ons op! We helpen je graag.