PECS

Wat is PECS?

PECS staat voor Picture Exchange Communication System.

Cliënten (kinderen of volwassenen) met een communicatieve beperking leren om op eigen initiatief te communiceren. Hierbij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van afbeeldingen, foto’s, plaatjes en pictogrammen.

PECS is een visuele manier van communiceren waardoor de omgeving van de cliënt de communicatie begrijpt. Door PECS leren cliënten initiatief te nemen in de communicatie. De methode is voor alle cliënten met een beperking inzetbaar.

Hoe werkt PECS?

PECS bestaat uit zes fasen die elkaar opvolgen. Voordat gestart wordt met PECS wordt eerst goed gekeken naar wat een cliënt leuk vindt, wat hij leuk vindt om te doen, waar zijn interesses liggen of wat hij lekker vindt. Daarmee wordt de training gestart.

Er wordt geoefend in alle leefomgevingen van het kind. Tijdens de verschillende fasen leert de cliënt een afbeelding te geven om iets te krijgen, zelf naar de gesprekspartner toe te gaan en een zin te maken. In het begin is veel persoonlijke begeleiding nodig. Deze begeleiding wordt stap voor stap afgebouwd, totdat de cliënt zelfstandig communiceert.

Training 

Raamwerk organiseert ieder jaar een twee-daagse PECS training in samenwerking met Pyramid Engeland. Zowel professionals als ouders kunnen de training volgen. De kosten van de training zijn 550,- euro voor professionals. Voor ouders wordt een andere prijs gehanteerd, zij krijgen korting. 

In deze training worden de basisprincipes van PECS uitgelegd en veel praktisch geoefend. Na het volgen van de twee dagen ben je in staat PECS aan te leren bij de cliënt en je collega’s daarin mee te nemen. Je ontvangt een certificaat. Accreditatie voor logopedisten wordt aangevraagd.

Binnenkort volgt de nieuwe datum voor 2023, bij voldoende interesse zal deze in het voorjaar plaatsvinden en anders in het najaar. 

 

Wij zijn binnen Nederland één van de voornaamste aanbieders van PECS. 

Ik geef me op voor de PECS training

Wij verzoeken je de volgende gegevens in te vullen:

Materialen

Via Raamwerk kunnen PECS materialen besteld worden.

Heb je een vraag over PECS?

Neem dan contact met ons op!

Neem contact met ons op

Wij verzoeken je om de volgende gegevens in te vullen: