Zorgboerderij de Hafakker

A A A

Zorgboerderij De Hafakker ligt op het Hafakkerterrein in Noordwijkerhout. Hier kunt u werken met dieren of op het land aan de slag.

Na een verbouwing in 2016 is er een diversiteit aan activiteiten bij gekomen. Bij de boerderij wordt er gewerkt binnen verschillende groepen, zoals een dieren- en landbouwgroep. Daarnaast heeft de boerderij een klussendienst, een zagerij en een bosproject. Ook bij de boerderijwinkel wordt gewerkt: we verkopen daar onze zelfgemaakte en gekweekte producten en serveren koffie op het terras. Daarnaast heeft de boerderij een creatieve afdeling, een wandelgroep en een afvalverwerkingsgroep. 

Diergroep

Onder begeleiding van een medewerker verzorgen cliënten onze dieren zoals de paarden, koeien, pauwen, schapen, varkens, poezen, kippen, konijnen, cavia's, eenden en vogels. Er is voor ieder wat wils. Zowel het schoonhouden van de dierenverblijven, als wel de verzorging van de dieren zelf zijn dagelijkse taken. Daarnaast zijn er ook belevingsmomenten, denk aan de hoefsmid die komt, de dierenarts of onze handelaar. Cliënten worden betrokken bij vele processen die het dierenrijk met zich meebrengt. Naast de verzorging van de dieren worden er paardenactiviteiten georganiseerd, zoals borstelen, rijden met aanspanning en individueel rijden. 

Landbouwgroep

Het hele jaar door is deze groep op het land te vinden om groenten te planten en te zaaien. De oogst wordt op werkdagen in de boerderij winkel of op de verkoopkar verkocht. Naast klussen in de tuin worden Struiken gesnoeid, wilgen geknot en zijn er onderhoudsklussen.Ook zijn mestverwerking en zorgen voor het onderhoud in en rondom de weides van de boerderij taken van deze groep.Cliënten op de landbouwgroep zijn betrokken bij het hele proces, van zaaien, verspenen, verpoten, groeien en oogsten. Ieder met zijn eigen taak en interesse.

Boerderijwinkel en verkoopkar

De zorgboerderij is trotse bezitter van boerderij-winkel Appeltje-Eitje. Hier worden van maandag t/m vrijdag zelfgekweekte groenten, eieren, kadootjes en andere boerderij-gerelateerde producten verkocht. Ook heeft de boerderij een ventvergunning voor de naastgelegen wijk. Enkele keren per week wordt onze verkoopkar volgeladen met groenten en worden de klanten die minder mobiel zijn thuis bezocht. De taken voor cliënten binnen de boerderij winkel variëren van klanten te woord staan, helpen afrekenen, producten prijzen, de winkel schoonhouden, inrichten en bestellijsten invullen. Maar ook cadeautjes inpakken en zorgen dat de klant met een goed gevoel de deur uitgaat zijn belangrijke taken.

Terras

Voor onze boerderijwinkel ligt een zonnig terras. Wanneer het weer het toelaat is dit terras toegankelijk voor publiek en kan men hier een kop koffie met zelfgemaakte appeltaart nuttigen. In de wintermaanden verplaatst het terras zich naar binnen en hebben we in de boerderijwinkel verschillende gezellige tafeltjes waar iedereen plaats kan nemen. Cliënten leren het hier de klanten naar de zin te maken. Bestelling opnemen, klaarmaken en serveren zijn taken van binnen deze activiteiten groep.

Creatieve groep

De creatieve groep heeft in de boerderij een eigen werkruimte. De werkzaamheden zijn divers en gebonden aan de vraag van dat moment. Zo ondersteunen ze de winkel of de keuken. Ook maken ze eigen producten, zoals schelpenkransen, pindakransen of wordt er eigen inpakpapier geschilderd of gekleurd. Deze producten worden verkocht of gebruikt in de winkel. Cliënten hebben een grote eigen inbreng in wat ze willen doen of willen leren.

Bosproject en zagerij

Enkele keren per week gaat er een groep naar het bos in Noordwijk. Hier wordt haardhout verwerkt. Cliënten zagen, kloven en bezorgen het hout.  Er wordt handmatig geproduceerd maar ook met machines gewerkt. Daarnaast onderhouden ze het terrein van de boswachters en helpen met klussen. In het bos staat een onderkomen, waar  koffie gedronken en geluncht wordt. Het is een dag in de buitenlucht.

Klussendienst

De klussendienst is dagelijks op pad in en rondom Noordwijkerhout. Verhuizingen, schilderklussen maar ook het maken van tuinbanken en projectmatige activiteiten zijn waar deze cliënten zich dagelijks mee bezig houden. Het werken met gereedschap en apparaten is voor hen geen uitzondering. Producten die gemaakt worden, worden verkocht en hierdoor kunnen weer nieuwe materialen aangeschaft worden. De klant kan met een vraag komen en de klussendienst bekijkt of dit binnen de mogelijkheden past.

Wandel en afvalverwerkingsgroep

Deze groep gaat dagelijks op pad en verwerkt oud papier, glas en zorgt ervoor de het terrein rondom de boerderij netjes blijft. Naast de vuilverwerking, wandelt deze groep heel wat kilometers in de week. Ze halen van boodschappen of hebben belevingsmoment in de natuur.

Keuken en bakken

Deze groep zorgt dagelijks voor de koffie van alle groepen, verzorgt de lunch en soms een versnapering. Enkele malen per week komt er een bakker en die bakt samen met cliënten koekjes, maakt chocolade en marsepein. Dit wordt verkocht in onze boerderijwinkel. Daarnaast maken we onze eigen appeltaart voor op ons terras. Naast keukenwerkzaamheden verricht deze groep ook schoonmaakwerkzaamheden en zorgt ervoor dat er overal een stukje gezelligheid te vinden is.

Zinvolle dagbesteding 
Het runnen van een zorgboerderij en het voornamelijk buiten werken vormt een zinvolle dagbesteding voor al deze cliënten. Het Raamwerk doet er alles aan om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belangstelling en hulpvraag van de cliënt. Cliënten hoeven niet te kiezen voor 1 speciale activiteit. In overleg is het mogelijk om bij verschillende activiteiten groepen dagbesteding te genieten. Naast de dagbestedingsactiviteiten zoals hierboven benoemd organiseert de zorgboerderij ook verschillende nevenactiviteiten, zoals een vakantieweek en kerstmarkt. Wij maken geen winst. Het geld wat we verdienen gaat naar voer voor de dieren, nieuwe hokken of een nieuwe tuinset.

Indicatie en vergoeding 
Voor het werken op onze zorgboerderij is een indicatie nodig. Een indicatie voor dagbesteding en/of begeleiding kunt u aanvragen bij het CIZ of bij uw gemeente. Meer informatie over indicaties vindt u hier.

Meer informatie of aanmelden?

Neem contact op met de afdeling Cliëntbemiddeling via bovenstaande knop, bel naar 0252 - 34 56 78 (algemeen telefoonnummer) of stuur een e-mail naar: bemiddeling@hetraamwerk.nl

Wil je up to date blijven over de zorgboerderij? Volg ze dan op Facebook! Daar vind je ook de openingstijden van het winkeltje en het terras.