Van beveiliger – Naar begeleider

Jan

begeleider dagbesteding, Hafakker Noordwijkerhout

Jan volgde eerst de opleiding tot beveiliger maar kwam erachter dat hij niet helemaal op zijn plek zat. Hij stapte over naar een opleiding in de zorg en werkt nu als begeleider dagbesteding bij Raamwerk.

Van beveiliging naar veiligheid voor Henry

Jan kwam via zijn stage terecht bij Raamwerk. Hij volgde het zogenaamde leer-werk traject van Raamwerk. Dat is een combinatie van werken en stage lopen. ‘Een perfecte combi voor mij; een opleiding volgen maar niet de hele week in de schoolbanken zitten.’ Tijdens dit traject wordt je in drie jaar opgeleid tot volwaardig zorgmedewerker en kan je gelijk vanaf het begin praktijkervaring opdoen.

‘Uit een beroepstest bleek dat de zorg beter bij mij zou passen.’

Hoe ging die overstap?

De overstap naar de zorg was best groot want Jan kwam letterlijk en figuurlijk op onbekend terrein. Toch sprak dat hem erg aan omdat hij houdt van nieuwe dingen leren. Hij werd vanaf het begin goed opgenomen bij Raamwerk. ‘Ik voelde me gelijk op m’n gemak en ik kwam in een warm nest terecht.’

Wat maakt je werk zo leuk?

‘Wat ik het meest interessant aan mijn werk vind, is dat het enorm veelzijdig is. Elke dag is anders. Als begeleider dagbesteding werkt Jan gemiddeld met 6 à 7 cliënten. Die helpt hij bij een zinvolle invulling van hun dag, en ondersteunt hij zowel op individueel niveau als in groepsverband.

Eén cliënt, Henry bijvoorbeeld, begeleidt Jan bij het dopjes tellen. ‘Dat zit vast in zijn structuur en daarbij heeft Henry hulp nodig. Ik zorg dat Henry zich aan deze structuur houdt en dat hij de veiligheid krijgt die hij nodig heeft.’

Meer verhalen

De redactie is op zoek naar jouw verhaal

Heb je een leuke hobby of verzameling? Of wil je wat anders vertellen? Alle verhalen, heel bijzonder of juist gewoon, zijn welkom!