Van verpleging – Naar gehandicaptenzorg

Jacqueline

ambulant begeleider, regio (Hillegom)

Jacqueline werkte tot haar dertigste in verschillende zorgbanen en maakte zelfs nog een uitstapje naar de supermarkt. Tot ze in aanraking kwam met de gehandicaptenzorg. Inmiddels werkt ze meer dan 20 jaar bij Raamwerk en ze heeft haar draai helemaal gevonden als ambulant begeleider.

Jacqueline wilde verpleegster worden

Jacqueline wilde vroeger verpleegster worden. ‘Ik zag het helemaal voor me, in een wit uniform met zo’n stethoscoop om mijn nek.’

Jacqueline begon als leerling verpleegkunde in het AZL, het huidige LUMC in Leiden. Ze woonde in een zusterflat maar stopte aan het eind van het eerste jaar met de opleiding. ‘Ik vond het te klinisch in het ziekenhuis en te hiërarchisch met al die artsen.’

Daarna heeft Jacqueline een tijdje als afdelingschef bij een supermarktketen gewerkt. ‘Dat vond ik heel leuk, maar uiteindelijk begon de zorg toch weer te trekken. Ik heb mijn opleiding ziekenverzorgende afgemaakt en in een verpleeghuis en de GGZ gewerkt, maar beide pasten toch niet helemaal.’

‘Wat ik zo mooi vind is dat je op veel terreinen betrokken bent bij het leven van de cliënt.’

Alles behalve de gehandicaptenzorg

‘Mijn schoonzus werkte in de gehandicaptenzorg. Zij droeg altijd tuinbroeken en klompen en ik had een enorm stigma over de gehandicaptenzorg. Ik dacht altijd: ik doe alles, behalve de gehandicaptenzorg. Mijn zus die inmiddels ook een aantal jaar werkte in deze tak van de zorg, attendeerde mij op een vacature bij Raamwerk. De positieve verhalen van hen beiden, maakte mij ondanks mijn vooroordelen toch nieuwsgierig.’

Jacqueline heeft gesolliciteerd en ging werken bij een gezinsvervangend tehuis in Hillegom. Daar woonden cliënten van 18 jaar en ouder met een lichtverstandelijke beperking. ‘We keken in die tijd GTST met onze benen op tafel, gingen samen op vakantie en de kast lag vol met koekjes. Wat een vrijheid ten opzichte van het klinische gebeuren in het ziekenhuis. Ik ben nooit meer weggegaan.’

Een heel veelzijdige baan

‘Benen op tafel en een kast vol koekjes is verleden tijd. Niet zorgen vóór, maar zorgen dát is het huidige motto in de ambulante zorg, maar dat maakt mijn werk juist nog meer uitdagend en leuker!

 

Het centrale doel van mijn functie als ambulant begeleider is het versterken van de zelfredzaamheid van de cliënten. Dat kan klein zijn, zoals zelfstandig een boodschappenbriefje maken, samen koken, een bezoek aan de huisarts of kleding uitzoeken. Door oplossingsgericht te begeleiden en iemand in zijn kracht te zetten, proberen wij de cliënten door middel van eigen regie zelf dingen te laten oplossen, zonder hun beperking uit het oog te verliezen. Wat ik zo mooi vind is dat je op veel terreinen betrokken bent bij hun leven. Ze kunnen zo heerlijk zichzelf zijn en we moeten vaak ook heel erg lachen.’

Opleidingen 

In al die jaren heeft Jacqueline niet stil gezeten. Ze heeft haar PBGZ diploma gehaald en ze doet nu een hbo social work (associate degree) opleiding en tegelijkertijd de opleiding tot Persoonlijk begeleider.

‘Op dit moment is het even druk, maar na de zomer komt er hopelijk wat meer rust. Ik vind het heel prettig dat Raamwerk mij ondersteunt met opleidingen, zo blijf ik in beweging en mezelf ontwikkelen.’

Meer verhalen

De redactie is op zoek naar jouw verhaal

Heb je een leuke hobby of verzameling? Of wil je wat anders vertellen? Alle verhalen, heel bijzonder of juist gewoon, zijn welkom!